Selecteer een pagina

Veelbelovende eerste ervaringen met pilot dagbehandeling “Stilstaan om vooruit te gaan”

“De setting op zich is al een bron van inspiratie. Je doet hier dingen die je anders niet zou doen.”

Op 25 januari zijn we gestart met de pilot  “Stilstaan om vooruit te gaan” in het Emmausklooster in Velp. Typerend aan deze GGZ dagbehandeling is het integratieve aanbod van mindfulness, schematherapie en beeldende therapie in relatie tot zingeving.

Het programma duurt zes weken en is voor mensen die psychisch vastgelopen zijn in hun leven. We hebben deze dagbehandeling in het leven geroepen voor mensen die net iets meer nodig hebben dan de wekelijkse gesprekken met hun psycholoog.

Een groep van 6 deelnemers dompelt zich coronaproof twee dagen en een nacht onder in de rust van het klooster om aan zichzelf te werken. Dit alles onder intensieve begeleiding van een klinisch psycholoog en een beeldend vaktherapeut. Mensen leren door stil te staan weer vooruit te gaan. Inmiddels is de pilot halverwege.

De rust en stilte van het klooster worden als prettig ervaren en de groepssetting als steunend. Ook het gevarieerde aanbod tussen cognitieve en ervaringsgerichte benaderingen wordt als fijn ervaren.

“Dit programma is geschikt voor mensen die echt een pas op de plaats willen maken”, vertelt Corina Frans, beeldend vaktherapeut. De schilderijen in de gangen, de verzorgde tuin, de kerk en de kapel. Het laat een leven zien waarin het stilstaan en aandachtig leven van grote waarde zijn.

“De plek zelf nodigt al uit om stil te staan en dat biedt een fijne basis om van daaruit te werken aan jezelf. De behandeling is gericht op het onderkennen en doorbreken van disfunctionele gedragspatronen, maar ook een intensieve training in het aandachtig stilstaan bij dat wat er in het hier en nu aanwezig is.”

Eind maart hopen we volledig te kunnen starten met de dagbehandeling in Velp. Avant Spirit verzorgt de overnachting en Caroussel Groen zorgt voor de maaltijden.

Kijk voor meer informatie op: Stilstaan om vooruit te gaan

“Ik voel me heel erg op mijn gemak als ik hier ben. Ik vind het fijn dat het in een klooster is, omdat het eigenlijk al een stukje rust uitstraalt. Voor mij is de overnachting echt een meerwaarde. Alles verloopt in rust waardoor ik dieper bij mezelf kom.”  

man, dertiger

“De werkvormen die in de therapie zitten, creëren voor mij alles wat ik nodig heb. Het stukje schematherapie geeft mij inzicht. De beeldende therapie visualiseert het weer veel meer; het ongrijpbare en het grijpbare. De mindfulness is voor mij ook heel waardevol. In de groep vind ik herkenning en erkenning, wat rust geeft.”

vrouw, dertiger

“De setting helpt om uit je automatische piloot te gaan. Je doet dingen die je anders niet zou doen. Het buddy-systeem werkt voor mij goed. Het inspireert en motiveert.”

man, twintiger