Selecteer een pagina

EMDR

Emotioneel vrij met EMDR

De laatste jaren is EMDR een begrip geworden. Naast dat het ingezet wordt voor echte trauma’s wordt EMDR nu op veel meer klachten ingezet. Huidige klachten hebben daarbij dan wel een duidelijke relatie met eerdere gebeurtenissen (liefst specifiek) met een bepaald thema van geen grip op de situatie hebben, je als waardeloos, schuldig of onveilig ervaren.

Meer

Voorbeelden van gebeurtenissen in relatie tot klachten

 • door eerdere een heftige operatie met veel pijn, ben ik nu bang voor doktoren.
 • door een naar conflict met een werkgever, durf ik nu niet te solliciteren.
 • door pesterving op school voel ik me nu onzeker in gezelschappen
 • door hard van achter aangereden te zijn, durf ik nu niet meer auto te rijden
 • doordat mijn man een hartstilstand in de nacht heeft gekregen, durf ik nu niet meer te slapen.
 • door eerdere heftige migraine aanvallen, ben ik nu bang voor een nieuwe aanval
 • door eerdere pijnervaringen, ben ik nu bang voor nog meer pijn
 • door eerdere

Of een vermeende angst voor dat er in de toekomst iets ergs gebeurt (toekomstige rampplaatjes, flash forewards). Dit kan zelfs losstaan van eerder nare gebeurtissen Bijvoorbeeld:
Als ik ga vliegen dan stort ik neer
als ik denk dat ik aan mijn handrem trek op de snelweg, dan doe ik dat ook
als ik denk dat mijn huis in de brand gaat, dan gebeurt dit ook

Ook kan EMDR worden toegepast op het verminderen van positieve gevoelens als zucht; zin om te eten, zin om drugs/alcohol te gebruiken

Waarom EMDR groepen en virtual reality EMDR
EMDR wordt nu op individuele basis gegeven bij een therapeut. Deze therapeut is hoog opgeleid, waardoor er betrekkelijk weinig van beschikbaar zijn. De behoefte aan EMDR om nare gebeurtenissen uit het verleden te verwerken is enorm. Zeker nu ook met de ontwrichtende gevolgen van Covid-19.

We moeten dan af van het idee dat individuele EMDR de enige optie is. Onze stelling is dat 80% van de EMDR behoefte snel en effectief met groeps EMDR op VR-EMDR kan plaatvinden.

Onze visie is dat EMDR voor iedereen eenvoudig toegankelijk zou moeten zijn. Stel je voor je hebt ergens een vervelend dingetje waar je vanaf wil zijn en je hoeft je alleen maar eenvoudig aan te melden.

Onze missie is om jou bij staan om snel en eenvoudig van vervelende gebeurtenissen af te komen met de inzet van Virtual reality EMDR en individuele EMDR in groepen. Waarbij je uiteraard discreet je eigen trauma doorwerkt.

Voorwaarden voor deelname zijn:
A. een goede taxatie om vooraf essentiele vragen te beantwoorden:
1. Ben je geschikt voor VR-EMDR of in een groep (geen psychiatrische voorgeschiedenis)
2. EMDR moet je wel kunnen helpen.  Met andere woorden; er moet een duidelijk relatie zijn tussen je huidige klachten en de te verwerken “beelden”. Soms is dit zoeken, maar daar helpen we mee.

Als onze missie slaagt dan zijn er de volgende voordelen:

 1. je kunt snel van start om aan je vervelende ervaringen te werken
 2. je bent niet afhankelijk van een individuele behandelaar
 3. je doet zelf het belangrijkste werk; bepalen op welk beeld je EMDR wil toepassen,
 4. met mails en video’s wordt je begeleid in wat je kunt verwachten en hoe je tot het kernbeeld komt.
 5. professionele behandelaren op de achtergrond aanwezig
 6. scheelt tijd en kosten

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging EMDR Nederland (VEN). Ook maken wij gebruik van therapieland in onze behandelprogramma’s indien nodig.

Virtual reality EMDR

Met een VR bril loop je zelfstandig het gehele EMDR verwerkingsprotocol door. Dis is zo goed weergegeven in de bril dat er zeker evengoed of zelfs betere resultaten uit voorkomen dan EMDR met een behandelaar. Naast dat het een geweldige ervaring is, vind men het ook zijn om in je eigen wereldje de nare gebeurtenis te verwerken. Daarom werken wij graag met VR- EMDR.

Zie video op https://www.psylaris.com/emdr-plus/

Wat is individuele EMDR in een groep?

Het idee dat iedereen in der groep emt iets erg zit, soms zelf met dezelfde thema’s, is hierbij geruststellend. Echter; iedereen volgt zijn/haar eigen proces. De procestappen worden gestructureerd groepsgewijs uitgevoerd op basis van wetenschappelijk aangetoonde effectieve protocollen. Individuele thema’s en belevingen worden niet gedeeld. Hierbij kan eenieder aan zijn/haar eigen proces werken, zonder afleiding van andere “mogelijk nog ergere” verhalen van andere deelnemers. Met elkaar doen we een paar oefeningen vooraf. Je schrijft je bevindingen of hetgeen waaraan je werkt op. Als je klaar bent kun je zaal verlaten als het nog even lastig is, helpen we je met het laatste stukje zodat iedereen rustig naar huis kan gaan.

Meer...

Waarom EMDR in groepen?

Reden 1: veel mensen tegelijk: bij gedeelde spanning rondom een thema, is EMDR in groepen een effectieve wijze om veel mensen tegelijk te helpen.

Reden 2: minimale wachttijd. Men hoeft niet maanden te wachten op een individuele therapie.

Reden 3: voor iedereen toegankelijk. Men kan zonder al te veel verhaal te doen zeer doelgericht op de spanning werken.

Reden 4: preventief werkt dit voor het hele team om (langdurige) uitval te voorkomen. Scheelt verzuim en een hoop geld (verzuim kost gem 2000.- euro er week per medewerker)

Kosten/vergoeding individuele EMDR in een groep

In 2021 kost een korte individuele EMDR behandeling doorgaans 864,92 (GB-GGZ tarieven op basis van NZA 2020) waarbij 385 euro op het eigen risico van de verzekerde wordt belast. Hierbij is ook een verwijzing van de huisarts nodig en dient men rekening te houden met de geldende wachttijden in de GB-GGZ (1-2 maanden).  Per 1 januari 2022 zal er per sessie betaald worden. Wel wordt vooraf het complete aantal besproken, maar dit zal in totaal lager liggen dan het nu gelden “pakket”.

Informatie voor inschrijving

Na je aanmelding krijgt je

 1. uitgebreidere informatie over hoe EMDR precies werkt.
 2. Met deze kennis kun je gemakkelijker de voor jouw belangrijke situaties gaan definiëren. Als het al helemaal helder voor je is waarvoor je EMDR gaat inzetten, dan kun je deze stap overslaan. Je hoeft dus niet meteen te weten waaraan je precies gaat werken. Onze ervaring is wel dat angst heel goed met EMDR te behandelen is, alleen dat het juiste beeld selecteren soms moeilijk kan zijn. Hierbij word je dan dus geholpen.
 3. Je krijgt informatie over hoe de sessie eruit ziet, hoe je je verder kunt voorbereiden, wat je het beste na de sessies kunt doen en hoe het verder gaat.
 4. Ook krijg je informatie over hoe wij beschikbaar zijn voor, tijdens en na de EMDR. En als de EMDR onverhoopt enige aanpassing vereist in intensiviteit of nadere “individuele” behandeling.
Meer...

Wel EMDR als je:
– recent een nare gebeurtenis hebt meegemaakt
– je eerder een nare gebeurtenis hebt meegemaakt en nog herinneringen/klachten hebt (als bijvoorbeeld een auto ongeluk, nare medische ingrepen, inclusief tandarts/bevallingen, bedreigingen, geweld, gevaarlijke situaties, maar ook ingrijpende ruzies met naasten, buren, werkgevers enz)
– Je eerder meerder nare gebeurtenissen hebt meegemaakt, waarvan je levenskwaliteit – sterk zou verbeteren als deze gebeurtenissen “uit je systeem” zouden geraken.
– als je je machteloos voelt ten aanzien van niet kunnen slapen, onredelijke/irrieele reactie vanuit jezelf of pijn.

Geen EMDR via dit aanbod (wegens geringe beschikbaarheid) met:
Psychiatrische problemen als:
– extreme achterdocht,
– sterk en heftige wisselende stemmingen (somber, boosheid)
– suïcidale gedachten/pogingen,
– jezelf of anderen geweld aan doen,
– grote onbedwingbare angsten.